Poffin patří mezi pokémonní jídlo. Tato věc nám byla představena ve IV. generaci a je složeninou slov Pokémon a muffin. Poffiny tak nahrazují Pokéblocky a zvyšují Pokémonům jejich přednosti v soutěžích. Pokémoni upřednostňují různé typy chutí, které záleží na místě, kde žijí.
V generaci Diamant a Perla, pro tentokrát myslíme hry, byl jediný způsob, jak obdržet Poffin, jej vyrobit v Domě na Poffiny. Když přejdeme do hry Pokémon Platinum, můžeme si všimnout, že některé chuti Poffinů mohou být zakoupeny ve Veilstonském nákupním středisku. Ve všech verzích her je možno pro dva až čtyři hráče vyrobit tyto lahůdky přes Wi-Fi spojení.
Výroba
V předchozím kroku jsme si řekli způsoby, jak Poffiny vyrobit. Nyní si řekneme, co k tomu budeme potřebovat. Abyste mohli vytvořit nebo obdržet Poffin, nutností je, abyste u sebe měli schránku na Poffiny, takzvanou "Poffin Case" a minimálně jednu bobuli. Na výrobu si volíme bobuli, ze které umícháme těsto a mícháme jej do té doby, než nabyde správné barvy. Na konec ještě důležitá věc a tou je, že hráč u sebe může mít uložených maximálně 100 různých Poffinů.
Síla
Z angličtiny "Poffin levels" určuje jak bude daný Pokémon ovlivněn. Každá bobule má takovou základní úroveň, kterou dostane, pokud byl Poffin vytvořen za 60 vteřin.
V dřívějších dobách se „Poffin levels“ zlepšovaly tím, že se vypočítaly podle následujícího vzorce:
L = ||B * 60/T - M||
B.....základní úroveň
T......čas
M.....součet popálenin a skvrn
Například, „Aguav Berry“ má základní úroveň 14. To znamená, že dokončení za 60 sekund s nulovými popáleninami a nulovými skvrnami bude Poffin na levelu 14. Poffin: 14*1=14. Pokud by však byl Poffin vytvořen za 40 sekund, bylo by to následovně: 14*3/2=21.
Přetečení a popáleniny
Když chtějí hráči docílit dobrého vytváření Poffinů, musí se míchat při určité rychlosti. Pokud by to tak nebylo dodrženo, hrozí přetečení nebo popálení. Skvrny jsou způsobeny příliš rychlým mícháním a popáleniny jsou způsobeny příliš pomalým mícháním. Začátečníci mají s měnící se směry často potíže, nedokáží to odhadnout, tím pádem se může stát, že se Poffin spálí.
1. fáze – Poffin je měkký a snadno se dá rozsypat. Barva plamenů kolem okraje hrnce, takzvaného „Poffin Pot“ musí být oranžová. Je rozumné začít pomalu, aby se zabránilo úniku, ale zase ne příliš pomalu, aby se zabránilo jeho vypálení.
2. fáze – Těsto je ve střední fázi. Plameny se zbarví do červena a těsto hnědne. Tady je potřeba, aby se začalo míchat trochu rychleji, ale zas to nesmíme přehnat.
3. fáze – Jakmile jsou plameny modré, je možné rozlití těsta, to znamená, že musíme míchat tak rychle, dokud Poffin nebude kompletní.
Čím rychleji je Poffin uvařen, tím vyšší je jeho level. Když budou Poffiny vařit více hráčů společně, dostane každý z nich mnohem víc než kdyby vařil každý sám za sebe. Když bude vařit jen jeden hráč, dostane jen jeden Poffin. Pokud budou vařit třeba čtyři hráči společně, každý z nich pak dostane čtyři Poffiny.
Hladkost a lesk
Pokémonní lesk určuje, jaký je úplný Pokémon. Každý Poffin má lesk, který je na Pokémona převeden. Pokémon může mít maximálně 255 lesku. Jakmile toho dosáhne, statistiky už se nemohou změnit. Tím pádem je velice těžké získat Stuhy všech Super soutěží.
Hladkost určuje, jak je ovlivněna Pokémonní srst. Nížší hladkost znamená, že srst tolik neroste při běžném pojídání Poffinů. Pokémon nemůže jíst hodně Poffinů najednou, a tak je lepší se zaměřit na nízké hladké hodnocení s cílem zvýšit krmení Poffinami. Hladkost se liší v závislosti na použité bobule.
Typy
Existují "hybridní" příchutě jako hořkokyselá a sladkokyselá, které zvyšují dva atributy najednou. Jsou to především barvy prvního atributu, s malými kousky barvy druhého atributu na vrcholu, podobně jako sypání.
V anime
Poffiny byly zavedeny v „Oh Do You Know The Poffin Plan“ (z anglického originálu), kde skupina lidí pořádala kurz, jak vařit Poffiny. Brock byl samozřejmě nejlepší, Dawn se Poffiny naučila vařit až po troše praxi a Ashovi to, bohužel, nešlo vůbec. Dawn občas odměňovala své Pokémony za dobré výkony, obzvláště Pachirisu a Swinub si je doslova zamilovaly.
|